ПЕС 2009

Про Еволушан Сокер 2009 (исто позната како Пес 2009) е фудбалска видео игра од серијата на ПЕС која ја објавува Конами.Во оваа игра за прв пат се јави и лиценцирата Лига на Шампиони.

Лионел Меси и Андрес Гуардадо се на коверот на ПЕС 2009.Исто така Меси ке биде на коверот на наредните две верзии на Пес.

Конами во Пес 2009 ги доби правата да ја стави ЛШ во ирата за годините 2008-2012.Во премиер лигата Манчестер Унајтед и Ливерпул се лиценцирани.За разлика од Пес 2009 кој ги доби правата на ЛШ да ја објави ЕА Спортс не го стори тоа бидејки не им беше дозвелено.Фифа и до ден денес нема Лига на Шампиони.